Ny møteplass for energiledelse

fredag, 31 mai 2019.

Energilederforum logo 450x
I 30 år har Hans Even Helgerud i Norsk Energi jobbet med energieffektivisering i bedrifter, en innsats som i januar ble belønnet med Enova-prisen. Og entusiasmen for faget er fortsatt glødende; nå har han tatt initiativet til etablering av møteplassen Energilederforum – et forum for faglig påfyll, erfaringsutveksling og inspirasjonskilde for energiledelse.

Hans Even Helgerud 220xHans Even Helgerud i Norsk Energi er initiativtaker til opprettelsen av møteplassen Energilederforum.- Dette er en idé jeg egentlig har hatt lenge, og prisen jeg mottok fra Enova har inspirert meg til å gå videre med ideen. Enovas oppsummering etter å ha støttet 800 bedrifter med innføring av energiledelse i perioden 2013-2019 viser at dette har vært en kjempesuksess, som har gitt store og meget lønnsomme energibesparelser. Bedriftene har spart 3,4 TWh eller ca 170 MNOK pr. år som tilsvarer energibehovet til Stavanger by. Energilederforumet skal bidra til at energi fortsatt står på dagsorden, og at riktige valg blir gjort gjennom både små og store beslutninger i hverdagen, sier Hans Even Helgerud, som er glad for at styret i Norsk Energi nylig har sagt ja til å etablere forumet.

- Det var ikke helt overraskende; Norsk Energi har jobbet med energieffektivisering for industrien siden 1916, og det er i tråd med selskapets vedtekter, hvor formålet er å fremme driftsøkonomi, sikkerhet og miljøvern for foreningens medlemmer innenfor sitt arbeidsområde, ved bla. rådgivende virksomhet, utvikling og anvendt forskning for medlemmer og andre oppdragsgivere

Hvem er møteplassen beregnet for?
- Vi skal være et fagforum for virksomheter med krav eller ønske om energiledelse, samt andre som ønsker et forum for faglig oppdatering og en møteplass for å lære av hverandre.  

Energiledelse har relevans for alle typer virksomheter, og det er fortsatt mange som ikke har utnyttet de fordeler som energiledelse innebærer. Det vil nok også være nyttig for mange av de 800 bedriftene som har etablert energiledelse med støtte fra Enova, og for de som har krav fra Miljødirektoratet/Fylkesmannen om å etablere energiledelse.

Vi ser videre at implementeringen av Energieffektiviseringsdirektivet i norsk lov – sannsynligvis i 2020, kan medføre økt interesse for energiledelse. Det er ikke direkte krav om energiledelse i direktivet, men det kan bli krav om å gjennomføre en energirevisjon hvert fjerde år for store virksomheter.  

Det blir spennende å se hvor lista legges for bedriftene når det gjelder krav om periodisk energirevisjon for virksomhetene når forskriftene kommer på høring til høsten; – dette kan også innebære at flere ønsker å bli sertifisert innenfor energiledelse.

Hvorfor er energiledelse så viktig?
- Energiledelse er ikke bare lønnsomt, men det gir også mange andre positive effekter. Det er ikke tilgangen på energi som er vår begrensning, men konsekvensene av vår energibruk enten det gjelder klima, miljø eller tilgangen på råstoffer.

All energibruk har miljøkonsekvenser – også den energien som kommer fra fornybar energi. Den energien som ikke brukes er imidlertid mest miljøvennlig, og derfor er det viktig å utnytte det potensialet som ligger i energieffektivisering først. Effektstyring blir også et viktigere tema med økt innfasing av fornybar energi og elbiler.

Produksjon av solceller, vindturbiner og batterier krever både energi, areal og råstoffer. Utbyggingsprosjekter kan gi store og varige inngrep i naturen. F.eks. er vindkraftutbygging som legger beslag på sårbar kystnatur nå et konflikttema i Norge. Tilgangen på råstoffer kan også være en utfordring. Solceller trenger kvarts. Batterier krever ulike mineraler, og kraftlinjer trenger kobber. Utvinning av kobber og dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark er et annet konflikttema her hjemme.    

Energieffektivisering innebærer ofte mange og små tverrfaglige tiltak uten sterke interessegrupper, og kan derfor bli et stebarn i klimapolitikken i forhold til den oppmerksomhet som alternative energiformer og energiforsyningssiden får.

Inspirert av Blekkulf og miljøengasjementet hos dagens unge vil jeg si; «Bruk hodet – energiledelse er lønnsomt og bra for vår klode».  

Kan du si litt mer om hvordan Energilederforumet vil fungere?
- Alt er ikke spikret ennå – veien blir til mens vi går. Vi vil se hvordan det blir mottatt og vi vil bygge ut tilbudet for dem som måtte være interessert etter hvert. Noen tilbud vil være forbeholdt våre medlemsbedrifter, men vi ønsker også ha åpne tilbud - gjerne i samarbeid med andre. F.eks. tilbyr vi nå den 13. juni for fjerde gang et gratis miniseminar med fokus på energiledelse der vi vil lansere energilederforumet. Våre tilbud om kurs er også åpne for alle, men medlemsbedrifter får kursrabatt. I tillegg til vårt etablerte medlemsblad ønsker vi å utgi elektroniske nyhetsbrev med nyheter og aktuelt om energiledelse. Våre medlemsbedrifter har tilbud om en dags gratis medlemsbesøk fra en av våre fagressurser som f.eks. kan bistå med å forbedre energiledelsessystemet eller vurdere aktuelle energieffektiviseringstiltak. Ting må formes etter hvert – vi vil høre med medlemmer og andre deltakere hva de ønsker seg.

- Det er gøy at vi har fått grønt lys – det blir spennende, sier Hans Even Helgerud, klar for ny dyst -  sammen med dyktige kolleger.

Dersom du ønsker å holdes oppdatert om tilbudet fra Energilederforum kan du abonnere på vårt nyhetsbrev. Ønsker du mer informasjon om Energilederforum kan du kontakte Hans Even Helgerud på telefon 918 05 045 eller per epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Mer informasjon om Energiledelse.

Av Sissel Graver.

Energiledelse 450x

SAMTYKKE TIL Å MOTTA NYHETSBREV FRA NORSK ENERGI  

Jeg samtykker til at Norsk Energi (Behandlingsansvarlig) lager og bruker mine personopplysninger for å sende meg nyhetsbrev og informasjon på epost om termisk energi, kurs og sertifisering samt aktiviteter som Norsk Energi tilbyr og er opptatt av. Personopplysningene som vil bli behandlet for dette formålet omfatter navn og epostadresse. Se www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om og klar over at jeg når som helst kan trekke mitt samtykke til å motta nyhetsbrev og informasjon fra Norsk Energi tilbake. Den enkleste måten jeg kan gjøre dette på, er å melde meg av nyhetsbrevet ved å følge linken som er inntatt nederst i hvert nyhetsbrev. Jeg kan også trekke mitt samtykke ved å ta skriftlig kontakt med Norsk Energi.  

Jeg er klar over at jeg kan finne mer informasjon Norsk Energi sin behandling av mine personopplysninger og mine rettigheter som registrert etter personopplysningsloven og personvernforordningen (GDPR) i personvernerklæringen til Norsk Energi som er tilgjengelig her: www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om at Norsk Energi bruker leverandøren Mail Chimp for utsendelse av nyhetsbrev.